Printed From:

POLVEN NIVELRIKON HOITO

Polven nivelrikkoa ei voida varsinaisesti parantaa, mutta sen aiheuttama kipu kannattaa hoitaa: kun liikkuminen helpottuu, on arkikin sujuvampaa.

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSET

  • Nivelen ehdoilla tapahtuva kohtalainen liikunta ja/tai fysioterapia vahvistaa lihaksia ja parantaa liikkuvuutta. Polven nivelrikosta kärsivälle sopivia liikuntalajeja ovat esimerkiksi vesijuoksu, uinti, pyöräily tai sauvakävely.
  • Ylipainoisen nivelrikkopotilaan painon pudotus lievittää yleensä polven kuormituskipua.

TABLETTIHOIDOT

  • Särkylääkkeet, esim. parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet, lievittävät kipua. Etenkin, jos särkylääkkeiden käyttö on pitkäaikaista tai potilaalla on muita perussairauksia, on tärkeää neuvotella lääkärin kanssa särkylääkkeiden käytöstä niihin liittyvien haittavaikutusten takia.
  • Glukosamiini- ja kondroitiinisulfaattivalmisteiden teho nivelrikon hoidossa ei eroa lumelääkkeen tehosta.

NIVELNESTEKORVIKKEET

  • Nivelnestekorvike eli viskosupplementti on niveltilaan pistettävä aine, jolla voidaan korvata nivelrikkoisen nivelnestettä. Valmisteesta riippuen nivelnestekorvikkeen vaikutus kestää yleensä muutamasta kuukaudesta aina kokonaiseen vuoteen saakka. Ne lievittävät oireita ja helpottavat liikkumista. Haittavaikutukset ovat paikallisia ja yleensä lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi pistoskohdan kipu, turvotus tai yliherkkyysreaktiot.
  • Synvisc One® (hylaani G-F 20) on kehitetty terveen polven nivelnesteen kaltaiseksi. Yhden pistoksen kipua lievittävä vaikutus voi kestää jopa 6–12 kuukautta.

GLUKOKORTIKOIDIPISTOKSET

  • Niveleen annettavat glukokortikoidipistokset, esim. kortisonipistokset, lievittävät oireita tilapäisesti, keskimäärin noin 2-3 viikkoa.

LEIKKAUSHOITO

  • Tekonivelleikkaus on viimeinen vaihtoehto, jos polvikipu on vaikeaa eikä muista hoitovaihtoehdoista ole apua. Leikkauksiin liittyy aina riskejä. Toipuminen vie aikaa ja vaatii sairausloman.

 

Katso Synvisc® ja Synvisc One® -pakkausseloste

Lähde:
Nivelrikko polvissa ja lonkissa (artroosi). Käypä hoito -suosituksen potilasversio 25.9.2018.