SYNVISC® JA SYNVISC ONE® -NIVELRIKON HOITOON

Nivelrikon hoidossa tärkeää on kivun lievittäminen. Synvisc ja Synvisc One ovat nivelnestekorvikkeita eli nivelrikkoisen nivelnesteen tilapäiseen korvaamiseen  tai täydentämiseen tarkoitettuja viskosupplementteja. Molemmat sisältävät samaa, ainutlaatuista ainetta (hylaani G-F 20), jonka elastisuus ja viskositeetti ovat lähellä terveen nivelnesteen ominaisuuksia.

Synvisc One (6 ml:n ruiske) on tarkoitettu polven nivelrikon aiheuttamien kipujen hoitoon. Yksi pistos voi lievittää kipua jopa 6–12 kuukauden ajan.

Synvisc (2 ml:n ruiske) annetaan polveen kolmen pistoksen sarjana, viikon välein. Sitä voidaan käyttää myös lonkan, nilkan ja olkapään nivelrikkoon liittyvien kipujen hoitoon. Silloin suositeltava aloitushoito on yksi yksittäinen 2 ml:n ruiske. Jos oireet eivät helpotu riittävästi yhdellä ruiskeella, suositellaan toisen 2 ml:n ruiskeen antamista 1–3 kuukautta ensimmäisen ruiskeen jälkeen.

MITÄ HYÖTYÄ SYNVISC ONE -HOIDOSTA ON?

• Nopea kivun lievitys – arjen liikkuminen helpottuu ja kuntoutuminen etenee.

• Särky- ja tulehduskipulääkkeiden tarve vähenee.

• Yksi pistos voi lievittää kipua jopa 6–12 kuukauden ajan, jonka jälkeen pistos voidaan uusia.

• Saattaa viivästyttää polven tekonivelleikkauksen tarvetta potilailla, joiden nivelrikko on edennyt pitkälle.

USKALLANKO OTTAA SYNVISC ONE -PISTOKSEN?

Maailmassa on annettu jo yli 23 miljoonaa Synvisc-injektiota. Potilaiden kokemukset ovat olleet positiivisia. Tuotetta on tutkittu paljon ja sen on todettu sopivan hyvin aikuisille potilaille. Synvisc soveltuu käytettäväksi kaikissa nivelrikon vaiheissa, sekä lievissä että vaikeissa nivelrikkotapauksissa.

Toimenpide on yksinkertainen ja kestää vain muutaman minuutin. Pistoksen jälkeen voit palata normaaleihin arkitoimiin. Raskasta liikuntaa kannattaa välttää 1-2 vuorokauden ajan.

ONKO HOIDOLLA HAITTAVAIKUTUKSIA?

Synvisc One pistetään suoraan polviniveleen. Mahdolliset haittavaikutukset ovat paikallisia ja yleensä lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi pistoskohdan kipu, turvotus, jäykkyys, nesteen kertyminen alueelle tai yliherkkyysreaktiot.

Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, ota heti yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Jos olet allerginen hyaluronihappovalmisteille (natriumhyaluronaatille) tai lintujen valkuaisaineille (kanalle) kerro asiasta lääkärille ennen hoitoa.

MITEN PIAN HOIDON VAIKUTUS ALKAA?

Osa potilaista kertoo kivun helpottuneen jo ensimmäisinä päivinä hoidon jälkeen. Useimpien mielestä suurin kipua lievittävä teho alkaa noin 4–6 viikon kuluessa. Hoito on tehokkain potilailla, jotka käyttävät hoidettavaa niveltä aktiivisesti ja säännöllisesti.

OHJEITA SYNVISC ONE® -HOITOON TULEVALLE

YKSINKERTAINEN JA NOPEA TOIMENPIDE

Lääkäri valmistelee polven pistoshoitoa varten seuraavasti:

  1. Polvi puhdistetaan spriillä ja/tai jodilla.
  2. Niveleen viedään neula.
  3. Niveleen mahdollisesti kertynyttä nestettä poistetaan.
  4. Lääkäri pistää Synvisc One -pistoksen polviniveleen.

Koko toimenpide kestää yleensä vain muutaman minuutin. Kotiin voi lähteä heti hoidon jälkeen.

KOTONA HOIDON JÄLKEEN

  • Jos pistoskohdassa on lievää kipua tai turvotusta, on hyvä levätä ja pitää polven päällä kylmäpakkausta 15–20 minuutin ajan tai lääkärin ohjeiden mukaan.
  • Polven voimakasta kuormitusta – esim. hölkkää, painavien taakkojen nostoa tai pitkään seisomista – vältetään kahden vuorokauden ajan pistoksen jälkeen tai lääkärin ohjeiden mukaan.

MILLOIN SYNVISC ONE -HOITO UUSITAAN?

Pidä oireista kirjaa. Jos huomaat kivun tai jäykkyyden palaavan, ota yhteys lääkäriin ja sovi uusi käynti. Lääkäri päättää, milloin mahdollinen uusintahoito annetaan. Synvisc One -hoito voidaan toistaa kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä pistoksesta, mikäli oireet sitä edellyttävät.

Katso Synvisc® ja Synvisc One® -pakkausseloste

Lähteet:
Synvisc Syringe Sales 1997–2012
Pakkausseloste Synvisc® ja Synvisc One® 1/2020