Printed From:

TIETOA SYNVISC®- JA SYNVISC ONE® -HOIDOISTA

SYNVISC® ja SYNVISC ONE® ovat vaurioituneen nivelnesteen tilapäiseen korvaamiseen tarkoitettuja viskosupplementteja eli nivelnestekorvikkeita, joiden elastisuus ja viskositeetti ovat lähellä terveen nivelnesteen ominaisuuksia. Molemmat sisältävät samaa, ainutlaatuista ainetta (hylaani G-F 20). Hoidossa vähentynyt tai sairas nivelneste korvataan tai täydennetään nivelnestekorvikkeella.

SYNVISC ONE® (6 ml:n ruiske) on tarkoitettu polven nivelrikon aiheuttamien kipujen hoitoon. Yksi pistos voi lievittää kipua jopa 6–12 kuukauden ajan.

SYNVISC® (2ml:n ruiske) annetaan polveen kolmen pistoksen sarjana, viikon välein. Sitä voidaan käyttää myös lonkan, nilkan ja olkapään nivelrikkoon liittyvien kipujen hoitoon. Silloin suositeltava aloitushoito on yksi yksittäinen 2 ml:n ruiske. Jos oireet eivät helpotu riittävästi yhdellä ruiskeella, suositellaan toisen 2 ml:n ruiskeen antamista 1–3 kuukautta ensimmäisen ruiskeen jälkeen.

MITÄ HYÖTYÄ SYNVISC ONE® -HOIDOSTA ON?

 • kipu helpottaa nopeasti, arjen liikkuminen helpottuu
 • särky- ja tulehduskipulääkkeiden tarve vähenee
 • yksi pistos voi lievittää kipua jopa 6–12 kuukauden ajan, jonka jälkeen pistos voidaan uusia
 • kivun lievittäminen SYNVISC ONE® -hoidolla saattaa viivästyttää polven tekonivelleikkauksen tarvetta potilailla, joiden nivelrikko on edennyt pitkälle.

USKALLANKO OTTAA SYNVISC ONE® -PISTOKSEN?

Maailmassa on annettu jo yli 23 miljoonaa SYNVISC® injektiota ja potilaiden kokemukset ovat olleet positiivisia. Tuotetta on tutkittu paljon ja sen on todettu sopivan hyvin aikuisille potilaille. Se soveltuu sekä lieviin että vaikeisiin nivelrikkotapauksiin. Toimenpide on yksinkertainen ja kestää vain muutaman minuutin. Pistoksen jälkeen voit palata normaaleihin arkitoimiin. Raskasta liikuntaa kannattaa välttää 1-2 vuorokauden ajan.

ONKO HOIDOLLA HAITTAVAIKUTUKSIA?

SYNVISC ONE® pistetään suoraan polviniveleen. Haittavaikutukset ovat paikallisia ja yleensä lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi pistoskohdan kipu, turvotus, jäykkyys, nesteen kertyminen alueelle tai yliherkkyysreaktiot. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, ota heti yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Jos olet allerginen hyaluronihappovalmisteille (natriumhyaluronaatille) tai lintujen valkuaisaineille (kanalle) kerro asiasta lääkärille ennen hoitoa.

MITEN PIAN HOIDON VAIKUTUS ALKAA?

Osa potilaista kertoo kivun helpottuneen jo ensimmäisinä päivinä hoidon jälkeen. Useimpien mielestä suurin kipua lievittävä teho alkaa noin 4–6 viikon kuluessa. Hoito on tehokkain potilailla, jotka käyttävät hoidettavaa niveltä aktiivisesti ja säännöllisesti.

MILLOIN SYNVISC ONE® -HOITO UUSITAAN?

Pidä oireista kirjaa. Jos huomaat kivun tai jäykkyyden uusiutuvan, ota yhteys lääkäriin ja sovi uusi käynti. Lääkäri päättää, uusitaanko hoito ja milloin se annetaan. SYNVISC ONE® -hoito voidaan toistaa kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä ruiskeesta, mikäli oireet sitä edellyttävät.

Katso SYNVISC® ja SYNVISC ONE® pakkausseloste

OHJEITA SYNVISC ONE® -HOITOON TULEVALLE

TOIMENPITEEN TOTEUTUS

Lääkäri valmistelee polven pistoshoitoa varten seuraavasti:

 1. Polvi puhdistetaan spriillä ja/tai jodilla.
 2. Niveleen viedään neula.
 3. Niveleen mahdollisesti kertynyttä nestettä poistetaan.
 4. Lääkäri pistää SYNVISC ONE® -pistoksen polviniveleen.

Koko toimenpide kestää yleensä vain muutaman minuutin. Kotiin voi lähteä heti hoidon jälkeen.

KOTONA HOIDON JÄLKEEN

 • Jos pistoskohdassa on lievää kipua tai turvotusta, on hyvä levätä ja pitää polven päällä kylmäpakkausta 15–20 minuutin ajan tai lääkärin ohjeiden mukaan.
 • Polven voimakasta kuormitusta – esim. hölkkää, painavien taakkojen nostoa tai pitkään seisomista – vältetään kahden vuorokauden ajan pistoksen jälkeen tai lääkärin ohjeiden mukaan.

MILLOIN SYNVISC®- TAI SYNVISC ONE® -HOITO UUSITAAN?

 • Polven nivelrikkoon ei ole parantavaa hoitoa. Kyseessä on krooninen, parantumaton sairaus. On tärkeää käydä edelleen säännöllisesti lääkärin vastaanotolla.
 • Pidä oireista kirjaa. Jos huomaat kivun tai jäykkyyden uusiutuvan, ota yhteys lääkäriin uuden käynnin sopimiseksi. Lääkäri päättää, uusitaanko hoito ja milloin mahdollinen uusintahoito annetaan.
 • SYNVISC ONE® -hoito voidaan toistaa kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä ruiskeesta, mikäli oireet sitä edellyttävät.

LÄHTEET
 1. SYNVISC® Syringe Sales 1997–2012
 2. Pakkausseloste: IFU SYNVISC®/SYNVISC ONE® Rev. 14 Sept 2016

Katso SYNVISC® ja SYNVISC ONE® pakkausseloste